Tilbake til alle arrangementer

Trio con Brio Copenhagen

  • Aularommet, Ramme Rammeveien 90 1545 Hvitsten (kart)

Musikalske tidskapsler fra verdenshistorien.

Det er med stolthet at vi kan ønske velkommen til en av Europas ledende pianotrioer: Trio con Brio Copenhagen. I hele 23 år har de gledet publikum over hele verden, med førstepris fra en av verdens største konkurranser, ARD-Wettbewerb i München, som startpunkt for sin store triokarriere.

Soo-Jin Hong, fiolin
Soo-Kyung Hong, cello
Jens Elvekjær, piano

Programmet erstatter de opprinnelig planlagte konsertene med Andsnes/Wærvågen/Nyman, som vi ønsker velkommen tilbake til en fremtidig sesong

Som sitt bidrag til vårt sesongtema Retningsskifte tar Trio con Brio med seg et program som ikke bare viser trioformatets store bredde og utvikling fra tidlig 1800-tall og frem til andre verdenskrig, men som også minner oss om hvordan musikken kan reflektere samfunnets tilstand i nåtid — som en tidskapsel fra et øyeblikk i verdenshistorien. Vi får høre en av Beethovens store publikumsfavoritter, Ess-dur-trioen fra op. 70 som bringer med seg Haydnsk lekenhet inn i et varmt, romantisk og Beethovensk tonespråk. Ikke minst får vi oppleve Sjostakovitsj’ fengslende trio nr. 2, op. 67, som bokstavelig talt gir oss ekkoet av en verden i krise. Trio con Brios ferske innspilling av nettopp denne trioen vant i 2021 de tyske musikkritikernes Preis der deutschen Schallplattenkritik, så vi kan med sikkerhet si at vi har mye å glede oss til. Velkommen på en storslagen konsert med et av kontinentets fremste ensembler!

Ludwig van Beethoven (1770—1827): Pianotrio i Ess-dur, op. 70 nr. 2
— Pause
Dmitrij Sjostakovitsj (1906—1975): Pianotrio nr. 2 i e-moll, op. 67

Foto: Nikolaj Lund

Om programmet

Ludwig van Beethoven fikk tidlig æren av å gå i lære hos Joseph Haydn i Wien på 1790-tallet. Læremesteren var imidlertid svært opptatt med sitt eget virke, noe som skal ha ført til skuffende forventninger fra den unge og fremadstormende Beethoven. Angivelig var det først i 1808, etter en fremføring av Haydns oratorium Skapelsen, at Beethoven «gjorde opp» med Haydn — og ubevisst eller bevisst skrev hele sin pianotrio i Ess-dur, op. 70 nr. 2, tydelig influert av sin gamle læremester. Både tematisk og formmessig er arven etter Haydn bemerkelsesverdig, mens en spenstig lek med toneartsforhold mellom satsene — enkelte påstår trioen har noen av de mest interessante vendingene i den klassiske musikkhistorien — er en tydelig signatur fra Beethovens såkalte mellomperiode. Verket deler mye av den samme varme og intime karakteren vi kjenner fra cellosonaten i A-dur, op. 69, og blir ansett som et av Beethovens fremstående verker i stort, kammermusikalsk format.

Dmitrij Sjostakovitsj mistet sin nærmeste venn, Ivan Sollertinskij, mot slutten av andre verdenskrig. Han innleder sin pianotrio i e-moll, op. 67 med en nærmest uendelig trist og vakker melodi, spilt bare i flageoletter av cellisten. Etter hvert smyger de andre instrumentene seg inn, med linjer som bare varer og varer. Sorgen er evig. I den siste satsens «danse macabre» anvender Sjostakovitsj den jødiske klezmer-musikken etter modell fra Mahler, som nettopp Sollertinskij hadde introdusert ham for — kanskje også som en refleksjon over jødenes skjebne under krigen.

Om trioen (på dansk)

Trio con Brio Copenhagen er godt på vej ind i deres 23. sæson. Trioen består af søstrene Soo-Jin Hong (violin) og Soo-Kyung Hong (cello) samt pianisten Jens Elvekjær. De tre musikere mødtes i Wien i 1999 og markerede sig hurtigt, da de i 2002 vandt førsteprisen i P2 Kammermusik-konkurrence og i ARD-Wettbewerb i München. Siden har de vundet førstepriser i adskillige store internationale kammermusikkonkurrencer og optrådt over hele verden. De har bl.a. indspillet alle Beethovens klavertrioer og deres seneste udgivelse med trioer af Arensky og Sjostakovitj i 2021, har fået en fremragende modtagelse i de internationale medier. Soo-Jin Hong og Soo-Kyung Hong er koncertmestre på hhv. violin og cello i DR SymfoniOrkestret, og Jens Elvekjær er professor i klaver og kammermusik ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Trioen er modtagere af P2’s Kunstnerpris i 2015 og Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens hæderspris i 2019.

Velkommen til en stor kunstmusikalsk opplevelse!

Konserten spilles i Universitetets aula i Oslo 24.09 kl. 14 og i Aularommet på Ramme i Hvitsten 25.09 kl. 14.


En trygg og god opplevelse er vår høyeste prioritet. Alle våre arrangementer gjennomføres i tråd med FHIs retningslinjer for smittevern.

Forrige
Forrige
24. september

Trio con Brio Copenhagen

Neste
Neste
29. oktober

Jubileumsfeiring: Tor Espen Aspaas