Et historisk første samarbeid mellom to av landets ledende ensembler.
Oslo Kammerakademi
& Ensemble Allegria
Som to av landets aller fremste ensembler for henholdsvis strykere og blåsere, blir det orkesterspill av ypperste klasse når vi får oppleve Ensemble Allegria og Oslo Kammerakademi i deres første egetproduserte, kunstneriske samarbeid. Hovedverket er Brahms’ serenade i D-dur, op. 11, som bringer med seg det kammermusikalske inn i det symfoniske. Vi får også høre Oslo Kammerakademi alene i Mozarts serenade i c-moll, K. 388, mens Ensemble Allegria bringer oss via høyromantikken og inn i nåtiden med et helt nytt bestillingsverk: Strauss-fragmenter av Lars Petter Hagen.
Om programmet
I 2021 forenes to av landets mest spennende kammerensembler til orkesterspill av ypperste klasse når de gjester både Universitetets aula og kulturdestinasjonen Ramme i regi av Aulaseriene. Hovedverket for konsertene er Johannes Brahms’ serenade nr. 1 i D-dur, op. 11, et riktig mesterverk som forener det kammermusikalske med det symfoniske. Verket ble opprinnelig skrevet for nonett, men ble senere utvidet til den symfoniske besetningen dere får møte i disse konsertene.
Den lekne, kammermusikalske stilen er imidlertid godt bevart: både i det musikalske materialet, og i måten de 39 musikerne fremfører verket uten dirigent. Serenaden gjorde braksuksess allerede ved uroppførelsen i Hannover 1860, da hele 1200 entusiastiske publikummere bifalt hver eneste sats med dundrende applaus og jubelrop!
I tillegg får vi nyte de to ensemblene hver for seg: Oslo Kammerakademi tar oss med til harmoniensemblets storhetstid med Mozarts serenade i c-moll, K. 388, mens Ensemble Allegria bringer oss videre via høyromantikken og inn i nåtiden med et helt nytt bestillingsverk: Strauss-fragmenter av Lars Petter Hagen.
Mer om ensemblene
Oslo Kammerakademi spiller kammermusikk for blåsere med den historiske harmonibesetningen som utgangspunkt. Ensemblet har etablert seg som ledende i Europa med kritikerroste CD-innspillinger og invitasjoner og gjeninvitasjoner til prestisjetunge festivaler som Rheingau Musik Festival, Schleswig-Holstein Musik Festival, og «Summerwinds» Holzbläserfestival Münsterland. Kunstnerisk leder er solooboist i Oslo-filharmonien, David Friedemann Strunck.
Det italienske ordet allegria betyr glede, og det var nettopp gleden ved å spille sammen som førte en gruppe musikkstudenter til å starte opp Ensemble Allegria i 2007. Strykeorkesteret regnes blant landets ypperste musikkensembler og er kjent for å kombinere høy kunstnerisk kvalitet med spontanitet og fleksibilitet. Orkesteret har siden begynnelsen blitt drevet av musikerne selv under kunstnerisk ledelse av Maria Angelika Carlsen. I tillegg til sin egen konsertserie NÅ i Oslo har Ensemble Allegria spilt på de store musikkfestivalene i Norge og gitt ut en rekke kritikerroste innspillinger, og det har i flere år hatt et tett samarbeid med Det Norske Solistkor.
Velkommen til en stor kunstmusikalsk opplevelse!
Foto: Anna-Julia Granberg (Oslo Kammerakademi) / Morten Nome (Ensemble Allegria)
Alle våre arrangementer gjennomføres i tråd med FHIs retningslinjer for smittevern. Hold avstand og ta vare på hverandre!