Et folkemusikalsk blikk på kammermusikken.
Ludvig Gudim & Sander Tingstad, fiolin
Eivind Ringstad, bratsj
Sverre Barratt-Due, cello
Thormod Rønning Kvam, piano
Denne søndagsettermiddagen får vi oppleve et kritikerrost stjernelag av unge, klassiske musikere. På programmet står vår egen Edvard Grieg, ungarske Ernst von Dohnányi og tsjekkiske Antonín Dvořák — med kammermusikk som er sterkt inspirert av folkemusikken.





Alle billetter inkluderer tilgang til Havlystparken én time i forkant av konserten. Serveringsstedene holder åpent i forbindelse med arrangementet. Konsertens varighet er ca 1 time og 30 minutter inkl. pause.
Program
Edvard Grieg (1843—1907): Utvalgte slåtter, op. 72
Hans Brimi (1917—1998): Lyarslåtten «Sjå ut»
Ernst von Dohnányi (1877—1960): Serenade i C-dur, op. 10 for stryketrio
– Pause
Antonín Dvořák (1841—1904): Pianokvintett nr. 2 i A-dur, op. 81
Om programmet
Blant alle norske komponister, er Edvard Grieg kanskje den som knyttes tettest opp mot det nasjonalromantiske. Og ikke uten grunn: gjennom hele livet tok han aktivt i bruk norsk folkemusikk og -tradisjon som basis og inspirasjon for sine verker, og noe av det aller siste han skrev — slåttene, op. 72 — er nykomponeringer av nettopp hardingfeleslåtter samlet av fiolinisten Johan Halvorsen. Dette er stemningsfull musikk som kan oppleves både melankolsk og festlig, og vi lar et knippe av disse sette tonen for dagens konsert, nøye satt sammen med frie slåtte-improvisasjoner fra Gudbrandsdalen.
Ungareren Ernst von Dohnányi er kanskje ikke et kjent navn for så mange, men blir stadig oftere løftet frem som en helt sentral skikkelse fra den romantiske musikktradisjonen på slutten av 1800-tallet. Hans Serenade for stryketrio, op. 10 anses som et av besetningens viktigste verker i dag og er full av folkemusikalsk inspirasjon.
Dvořáks store publikumsfavoritt, pianokvintetten i A-dur, utgjør på flere måter denne konsertens hovedverk. Det er ikke uten grunn at kvintetten er så populær både hos publikum og utøvere over hele verden; måten Dvořák kombinerer syngende melodilinjer med karakteristisk, folkemusikalsk rytmikk gjør at vi fraskriver oss ethvert ansvar for at musikken havner «på hjernen» til alle publikummere denne søndagen.
Om utøverne
Ludvig Gudim begynte å spille fiolin i en alder av 5 år. Han har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser, bl.a. Juilliards høythengende solistkonkurranse og Den norske solistpris, og har også vært prisvinner i Prinsesse Astrid Internasjonale Fiolinkonkurranse og Menuhinkonkurransen. Han har deltatt på en rekke prestisjefulle program og mesterklasser bl.a. under Verbier-festivalen i Sveits og vært deltaker i Crescendo-programmet. Han har vært solist med flere nasjonale og internasjonale orkestre, blant annet Oslo-Filharmonien, WDR Sinfonieorchester Köln, Bergen Filharmoniske Orkester, Stavanger Symfoniorkester, Brussel Chamber Orchestra og Vietnam National Symphony Orchestra. Ludvig spiller på en 1710 Antonio Stradivarius på utlån fra Anders Sveaas’ Almennyttige Fond.
Sander Tingstad jobber som fiolinist i Arktisk Filharmoni i Tromsø, og er i tillegg aktiv som kammermusiker og solist på tvers av flere ulike sjangre. Våren 2022 utga han sitt debutalbum Opphav på Simax Classics som utforsker grensene mellom folkemusikk og klassisk, og som har fått strålende kritikker. Han er utdannet klassisk fiolinist med master fra Norges musikkhøgskole og har bakgrunn som folkemusiker med junior norgesmestertittel på fele. Han har deltatt på en rekke kurs og mesterklasser i inn- og utland med musikere som Almita Vamos, Vilde Frang, Benjamin Schmid, Isabelle van Keulen, Hatto Beyerle, Emerson String Quartet, Takacs Quartet og Den Danske Strykekvartett.
Den norske bratsjisten Eivind Ringstad gjorde sitt gjennombrudd etter å ha vunnet førstepris i EBUs konkurranse for unge musikere i 2012, og gjorde sin debut med Oslo-Filharmonien og dirigent Eivind Aadland ett år senere. I perioden 2016-2018 ble Eivind valgt til BBC’s New Generation Artists Scheme som ledet til flere engasjementer i Storbritannia, inkludert debutkonsert i Wigmore Hall. Eivind er en svært aktiv kammermusiker og har spilt på festivaler som Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Utrecht kammermusikkfestival, Cheltenham Festival, Internationale Musikkfestival Koblenz og Edinburgh International Festival. Eivind begynte å spille fiolin i en alder av 5 år. Han byttet til bratsj som hovedinstrument ni år senere og fullførte sine studier i 2017 ved Barratt Due musikkinstitutt med Prof. Soon-Mi Chung Barratt-Due. Eivind spiller på en bratsj bygget Andrea Guarneri i 1676 også kjent som «Conte Vitale» generøst utlånt fra Dextra Musica.
Cellisten Sverre Barratt-Due studerte utøvende cello ved Norges musikkhøgskole med prof. Truls Mørk som lærer, og fullførte sin mastergrad med debutkonsert Universitetets aula i 2016. Han spiller jevnlig i Det Norske Kammerorkester og er fast medlem av strykekvartetten Quartetto Testosterone og Edvard Munch Ensemble. Han har mottatt en rekke priser for sitt spill, med flere førstepriser i norske konkurranser. Dette har resultert i opptredener både som solist og kammermusiker over hele Europa. Sverre har siden 2017 vært ansatt i Kringkastingsorkestret som nestgruppeleder ved siden av sitt virke som frilansmusiker.
Med høyeste utmerkelser fra Londons Royal Academy of Music, er Thormod Rønning Kvam en pianist med internasjonalt engasjement for å fornye og gjøre den klassiske musikkens plass større i samfunnet. Som utøver har opptredener i Londons Wigmore Hall, Hovedscenen i Den Norske Opera, Grünewaldsalen i Stockholm Konserthus, Harpa i Reykjavik og på Hardanger Musikkfest vært blant høydepunktene fra de siste årene. Han har mottatt en rekke priser og anerkjennelser for sin virksomhet, blant disse Årets musikerstipend fra Forsbergs og Aulies legat og det høythengende Dobloug-stipendet. Han er kunstnerisk leder for Aulaseriene, en månedlig kammermusikksatsning i Universitetets aula i Oslo og på kulturdestinasjonen Ramme i Hvitsten. Han gjorde sitt bachelorstudium ved Barratt Due musikkinstitutt under prof. Jiří Hlínka og fullførte sin master- og diplomutdanning ved Royal Academy of Music i London hos prof. Christopher Elton og Diana Ketler.
Velkommen til en eventyrlig opplevelse i Havlystparken!
En stor takk til Norsk kulturråd og Viken fylkeskommune for viktige tilskudd til årets Havlystkonserter. Konsertene produseres av Aulaseriene i samarbeid med kulturdestinasjonen Ramme. Klikk her for å se våre øvrige konserter denne sesongen.