Tilbake til alle arrangementer

Mestermøte med pianist Håkon Austbø

  • Havlystteateret, Ramme Rammeveien 90 1545 Hvitsten (kart)

Femti års transformasjon: Grieg, Ravel, Skrjabin og Messiaen.

Håkon Austbø, piano

Foto: Ivan Tostrup

Det er med stor stolthet at vi denne sommeren kan presentere Håkon Austbø i et soloprogram som ikke bare viser en stor musikkhistorisk transformasjon, men som også er et tverrsnitt av en høyst levende legendes virke gjennom snart seksti år. Austbø har også nylig utgitt boken Motstrøms, og under konserten får vi en samtale mellom pianisten og hans nære venn og kollega gjennom femti år, billedkunstneren Ulf Valde Jensen.

Alle billetter inkluderer tilgang til Havlystparken én time i forkant av konserten. Serveringsstedene holder åpent i forbindelse med arrangementet. Konsertens varighet er ca 1 time og 30 minutter inkl. pause.

Program

Edvard Grieg (1843—1907): Lyriske stykker, op. 54
Maurice Ravel (1875—1937): Valses nobles et sentimentales (1912)
Pause
Aleksandr Skrjabin (1871—1915): Deux danses, op. 73 og pianosonate nr. 10, op. 70
Olivier Messiaen (1908—1992): utdrag fra Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus

Femti års transformasjon — en personlig hilsen fra Håkon Austbø

«De verkene jeg har valgt i dette programmet, representerer noe av det ypperste som ble skrevet for klaver i årene mellom 1891 og 1944, altså i løpet av drøyt 50 år. I disse årene ble alt snudd på hodet; ikke bare klavermusikken, men kunsten generelt har knapt noen gang gjennomgått en tilsvarende metamorfose på så kort tid.

Samtidig er dette fire komponister som har stått meg spesielt nær og har satt sitt preg på min virksomhet som pianist. Om Griegs dristige harmonikk tiltalte meg allerede som gutt, var Ravel ikke sen med å komme etter, og i løpet av få år hadde jeg innlemmet både Skrjabin og Messiaen i mitt repertoar, sistnevnte utdypet gjennom et personlig bekjentskap. Så dette programmet viser et slags tverrsnitt av min kunstneriske profil med musikk som løfter en ut av det hverdagslige; Grieg med sine impresjonistiske naturbilder, Ravel med sin berusende hyllest til wienervalsen, Skrjabin med sine imaginære landskaper, eller Messiaen med indre såvel som ytre ekstase, hvor den Hellige Ånd går skamløst amok i sin gledesdans. Dansen er ellers et gjennomgangstema her; fra Griegs norske rytmer til Skrjabins “dans på lik” (hans egen karakteristikk av Flammes sombres).»

Om utøveren

I over 50 år har Håkon Austbø nå vært aktiv som pianist. Hans første opptredener var som solist med Harmoniens Orkester i 1963 og debutkonsert i Universitetets aula i 1964. Han var da bare 15 år gammel, og debuten vakte stor oppsikt. Siden har han opparbeidet en sentral posisjon i norsk og internasjonalt musikkliv. Mest kjent er han kanskje som fortolker av Olivier Messiaen, som han arbeidet tett med og dermed ble en av ganske få til å bringe videre førstehånds kjennskap til hans stil. Han har også vært en av de mest ivrige forkjempere for Aleksandr Skrjabins musikk. Typisk nok var begge disse komponistene opptatt av farger, noe Austbø har gjort til en viktig del av sin virksomhet, ved å drive frem den første autentiske fremførelsen av fargestemmen i Skrjabins Prometheus i Nederland på 1990-tallet, for nå å utarbeide nye fargestemmer til Messiaens verk.

Slik arbeidet med farger krysser over til billedkunsten, har Austbø krysset grenser lenge før tverrfaglighet ble et motebegrep. Han arbeidet med diktere (Claes Gill), skuespillere (Juni Dahr), koreografer (Jiri Kylián), jazzmusikere (Bengt Hallberg), ofte i helt nyskapende former. Foruten med Messiaen arbeidet han med tallrike komponister, som Arne Nordheim, Peter Schat, Elliott Carter og Rolf Wallin.

I kraft av sin søken etter den innerste kjerne i musikken møter han også klassikerne med nye øyne. Han ledet i 2013-15 forskningsprosjektet Den tenkende musiker ved Norges musikkhøgskole, et prosjekt som søker etter drivkreftene bak genuint personlige tolkninger av klassikerne, frigjort fra tradisjonens ballast. I 2021 utga han den selvbiografiske boken Motstrøms, hvor hans tanker omkring disse tingene også får plass.

Velkommen til en eventyrlig opplevelse i Havlystparken!

En stor takk til Norsk kulturråd og Viken fylkeskommune for viktige tilskudd til årets Havlystkonserter. Konsertene produseres av Aulaseriene i samarbeid med kulturdestinasjonen Ramme. Klikk her for å se våre øvrige konserter denne sesongen.

Forrige
Forrige
24. juli

Etterspill med Valkyrien Allstars

Neste
Neste
31. juli

Etterspill med Bugge Wesseltoft